Sokszor halljuk azt a tanácsot, hogy üsse a gyermek a párnáját, vagy fusson egy kört a ház körül. Valóban hatékonyak ezek az indulatkezelési tanácsok gyermekkorban?

Az indulatkezelés alapjául fontos az érzelmek megértése is. Ezek öntik el az adott szituációban a gyermeket, és ezzel nem tud valószínűleg mit kezdeni, amikor túl intenzívvé válik, mely agresszióban és dühben jelenik meg. Ezzel kapcsolatban fontos végig venni a pontokat, hogy mi, ki, hol és mikor zaklatta fel a gyermeket és milyen volt a gyermek alap érzelmi állapota mielőtt megtörtént az incidens, és dühössé vált volna.

Az első és legfontosabb lépés, ha nem tudtuk megelőzni a dühkitörést az, hogy biztonságot nyújtsunk a gyermeknek. Hadd nyugodhasson meg, álljunk meg egy pillanatra és lépjünk vissza a helyzetből, esetleg zökkentsük ki valami mással.

Ezt követően pedig, beszéljünk beszéltessünk és hallgassunk. Próbáljuk megfejteni mi okozott dühöt a gyermekben, miért érintette ez őt ilyen érzékenyen, és hogyan tudna megfelelően cselekedni az adott helyzetben, hogy ez feloldódjon. Engedjük a gyermeket kibontakozni és megérteni a folyamatot.

A gyermekek főként tőlünk tanulnak, így az elméleti szinten felül, gyakorlatban is látniuk kell azt, hogyan lehet kezelni az indulatokat és megnyugodni olyan módon, mellyel nem ártunk másoknak és magunknak. Azt is meg kell tanulniuk és tapasztalniuk ezek mellett, hogy az érzelmek milyen reakciókat váltanak ki belőlük, és hogyan tudnak tisztelettel bánni ettől függetlenül másokkal.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/growing-friendships/201806/children-s-anger-management-strategies-work

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment