Rendszeresen találkozunk olyan helyzetekkel, melyek bizonytalanok. Lehetséges, hogy a helyzetnek több kimenetele elképzelhető, vagy több megoldás létezik rá, esetleg kiszámíthatatlanok a környezeti behatások. A bizonytalanság- és kétértelműségtűrés összefügg azzal, hogy a stresszel, a nem kiszámítható helyzetekkel milyen módon tudunk megküzdeni. 

A bizonytalanságtűrés kapcsolatban áll azzal, hogy hogyan birkózunk meg azokkal a kérdésekkel, melyekre nem találunk, vagy esetleg nehezen találunk választ. A jelenlegi pandémiás helyzet pedig melegágya lehet az ilyen kérdéseknek.

Számos bizonytalan tényező vesz minket körbe: 

Mikor betegszünk meg?

A szeretteink nem kapják-e el a betegséget?

Milyen tüneteink lesznek nekünk, vagy szeretteinknek?

Bekerülünk-e a kórházba?

Mikor lesz vége a járványhelyzetnek?

Vajon hány hullám lesz még?

Meddig kell maszkot hordani?

Milyen korlátozások lesznek?

És még sok más kérdés, melyekre választ igazából nem találunk. Ez egy állandó nyomás az egész társadalmon. Mi emberek mindig a biztonságra és biztosra törekszünk. Szeretjük tudni a dolgok kimenetelét, hogy mire számítsunk. Amennyiben nincs meg a biztonságos kapaszkodónk felüti fejét a szorongás és az aggodalom.

A bizonytalanság három faktorból tevődik össze, a helyzet valószínűsíthető kimeneteléből, a kétértelműségéből és a komplexitásából. A bizonytalanság érzése akkor alakul ki, amikor nem vagyunk tisztában a következményekkel, a környezettel, lehetséges konfliktusokkal és nem látjuk tisztán a helyzetet.

forrás: https://www.psychologytoday.com/intl/blog/play-your-way-sane/202201/3-ways-boost-your-uncertainty-tolerance

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment