Mi a kognitív viselkedésterápia?

A kognitív viselkedésterápia (CBT) egy olyan bizonyítékokon alapuló pszichoterápiás irányzat, amelyet világszerte sikerrel alkalmaznak mind (pszicho)terápia, mind tanácsadás keretei között. Kutatások támasztják alá a legkülönbözőbb pszichés és pszichoszomatikus zavarok kezelésében, ezért szinte valamennyi pszichés megbetegség fennállásakor ez az elsődleges választandó terápiás módszer.

A módszer lényege, hogy az emberek gondolatai, hiedelmei és ahogy a világot érzékelik, alapvetően befolyásolják az érzelmeket és a viselkedést. Azaz, ugyanazon esemény különböző jelentést hordoz az egyes ember számára. Ahogy Epiktétosz ókori görög bölcs mondta: „Az embert nem maguk a dolgok, hanem az a mód zavarja meg, ahogyan a dolgokat látja”.

A kognitív viselkedésterápia abban segíti a pácienseket, hogy felismerjék és átsrukturálják hibás, torzított gondolkodásmódjukat. A folyamat első lépcsőfoka a gyakran visszatérő, makacs, negatív automatikus gondolatok beazonosítása, melyek különböző helyzetekben újra és újra megjelennek és ezáltal gyakorta negatív érzelmeket váltanak ki.

Kapcsolat

Időpontfoglalás

A központi számon tud bejelentkezni 10-től 20 óráig munkaidőben, ahol szakképzett asszisztenseink fogadják hívását:
+36-70-421-6264
Kapcsolat

Keressen minket
elérhetőséginken

Add Your Comment