A gyermekkori barátságok fontos szerepet töltenek be a gyermekek szociális érésében és fejlődésében. A baráti kapcsolat kialakulása az első kortársakkal létesített kapcsolati forma is, az addigi szülői kapcsolat után. Az iskolai mindennapokban a gyermekek támaszt és támogatást tudnak egymásnak nyújtani, amelyre minden iskolásnak szüksége van. A barátságok kialakulása a gyermekek lelki jól-létének kialakulásához és fenntartásához is hozzájárul.

A szokásos “Milyen napod volt az iskolában?” kérdések mellett érdemes azt is feltenni a gyermekünknek, hogy kivel milyen a kapcsolata, kikkel szokott játszani, ki az akivel barátkozna. Segíthetjük is ezt a folyamatot azáltal, hogy próbálunk megismerkedni a szülőkkel és közös programot szervezni a gyerekeknek, hogy a kapcsolatuk elmélyülhessen.

Amennyiben gyermekünk elmondja nekünk ki a barátja és szeretné elhívni, igyekezzünk elfogadók lenni. Természetesen vannak olyan faktorok, melyekkel szemben fel kell lépni (alkohol-, és droghasználat), de alapvetően igyekezzünk megismerni a gyermekünk barátját és próbáljunk bizalommal nyitni feléjük. Amikor pedig eljön a várva várt látogatás időpontja, adjuk meg nekik a kívánt privát szférát is, hogy szülői felügyelet nélkül is tudjanak beszélgetni, emellett, ha pedig minket is behívnak a közös tevékenységbe legyünk nyitottak rá.

A gyermekünk a szociális interakciók nagy részét tőlünk lesi el. Ez nem azt jelenti, hogy sok barátunk legyen, hogy példát mutassunk, hanem, ha van olyan ember az életünkben, akivel minőségi és mély kapcsolatot ápolunk, akkor próbáljuk a gyermekünket arra tanítani, hogy mi a fontos a barátságban, megmutatni a felnőttek hogyan csinálják.

Tehát, legyünk nyitottak gyermekünk barátaira és próbáljuk meg őket ösztönözni a társas kapcsolatok kialakítására, hiszen ez óriási segítség lehet a fejlődésében. Ösztönözzük arra gyermekünket, hogy merje velünk megosztani azt is, ha valami nem jól megy a barátságban és igyekezzünk tudásunkhoz és elképzelésünkhöz mérten segíteni neki, hogy újra jól funkcionáljon a kapcsolat.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/blog/how-do-life/202101/your-child-s-friendships

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment