A pszichoszomatikus betegségek, tehát lelki eredetű testi megbetegedések megjelenése viszonylag gyakori az orvostudományban. A testünk és lelkünk összekapcsolódik, tehát oda-vissza hat egymásra. Amennyiben valamilyen lelki problémánk van, nagy eséllyel megjelenhetnek szomatikus, tehát testi tüneteink is és a testi megbetegedéseink is hatnak a lelkünkre. A kiegyensúlyozott lelki állapotnak és egészségnek fontos részét képezi az, hogy a testünkkel harmonikus legyen a kapcsolatunk. Ez az egészséges énkép részét is képezi. Elég csak arra gondolnunk, hogy milyen is egy szorongásos tünettan? Számos jelet küld nekünk a testünk, hogy épp diszkomfortban van és szorongunk, pl.: heves szívdobogás, izzadás, hányinger, émelygés, szédülés. Az a veszélyes abban, ha hosszantartó pszichoszomatikus tüneteink vannak, legyen az egy fájdalom szindróma, vagy bélproblémák, egy idő után komoly szervi elváltozásokhoz vezethet.

A testünk jelez nekünk. Ez biztos. Ezért is fontos a kapcsolat ápolása vele. Ha túlhajtjuk magunkat, jelzi, hogy fáradt. Nagyon fontos az odafigyelés. Elengedhetetlen a kellő mennyiségű pihenés és alvás a regenerációjára. Az idegrendszerünk a testünk része és mégis lelki jellegű elváltozásokat is okoz. Fontos az ápolása és gondozása. Mind a testünknek, mind a lelkünknek. A karbantartásáról a testünknek úgy gondoskodhatunk, hogy elég tápanyagot és vitamint viszünk be, biztosítjuk a kellő pihenést és rendszeresen átmozgatjuk.

Na de mi van a lelkünkkel? Nos ez egy bonyolultabb kérdés, ugyanis kellő önismeret és odafigyelés nélkül könnyen bele csúszhatunk abba is, hogy a szőnyeg alá söpörjük problémákat. Ekkor viszont jelez a testünk, hogy valami nincsen rendjén. Elég nehéz egyébként összeegyeztetni a kettőt. A legfontosabb az, hogy amennyiben van valamilyen testi tünetünk, bármilyen fájdalom, fáradékonyság, alvászavar, vagy szívritmuszavar, az elsődleges az, hogy azt orvosilag vizsgáltassuk ki nem-e organikus eredetű a probléma. Amikor már van egy vastag paksamétánk számos orvosi lelettel, mely nem találta a probléma gyökerét és kiváltó okát, na akkor mindenképpen fontos a lelki oldalt megközelíteni. Hogyan? Keressünk fel egy hozzáértő pszichológus, vagy pszichiáter szakembert és vele együtt keressük meg az elakadásokat, traumákat, nehézségeket, melyeket átdolgozhatunk velük. Nagy valószínűséggel kellő terápia és önmagunkon való dolgozás után a testi tüneteink egyre inkább csökkeni fognak, sőt kellő kitartással meg is szűnnek.

Hangsúlyozom, hogy mindenképpen fontos orvosilag is kivizsgáltatni magunkat, hogy megbizonyosodjunk róla, nem szervi eredetű megbetegedésünk van!

forrás: Rajna, P. (2021). Pszichoszomatikus tünetek és betegségek: a medicina vakfoltja. Orvosi Hetilap, 162(7), 252-261.

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment