Az addikcióból való gyógyulás egy hosszú és bonyolult folyamat. Sokszor évekbe telik, mire a függő tényleg el tudja érni a kívánt tiszta állapotot. Általában függőségből gyógyult személyről nem szoktunk beszélni, hanem inkább az absztinens kifejezést használjuk. Ez is arra utal, hogy fontos betartani a zéró toleranciát annak, akinek egykor nehézségei voltak az alkohollal, vagy bármilyen más függőséget okozó szerrel, hiszen könnyen visszaeshet a személy.

A függőséggel való megküzdés nem csupán az érintettet, hanem a közvetlen környezetét, barátait és családját is megviseli. Ilyenkor fontos a környezettel is felvenni a kapcsolatot és felajánlani a terápiás segítségeket. Tehát az első és legfontosabb, a megfelelő terápia, illetve elvonó kúra biztosítása a betegnek. Fontos komolyan venni a problémát, hiszen tényleg súlyos következményekhez vezethet a függőség.

A függőséget nagyon ritkán látják be könnyedén és gyorsan. Általában olyan érvek sorozatát hangoztatják a függők, amelyek elterelik a figyelmet és a témát , esetleg áthelyezik a hangsúlyt másra.

Ilyenek lehetnek pl.: „Nem szoktam berúgni…”, „A barátaim mind többet isznak, mint én…”, „Alkoholistának tűnök? Teljesen jól ellátom a feladataimat, nem hiszem, hogy így néz ki egy alkoholista…”.

Ahhoz, hogy az alkoholbeteg belássa a problémáját, fontos, hogy szembesüljön azzal, hogy mi is az igazság, érdemes lehet statisztikákat, adatokat bevetni, elmondani, hogy mi hogyan tapasztaljuk az alkoholfogyasztását. Fontos a megértés és kitartás. Valószínűleg nem fogja elsőre beismerni, ne adjuk fel, próbáljunk megértően és elfogadóan beszélni vele továbbra is. Csomagoljuk a beszélgetést abba, hogy mennyire aggódunk érte. Abban az esetben pedig, ha valaki veszélyben van, azonnal hívjuk a 112-t.

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/alcohol

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment