Az, hogy képesek legyünk megbízni egymásban az a jól-létünk és a mély kötődés alapja. Távolabbról nézve egy jól működő munkahely és maga a társadalmunknak is a lételeme. A bizalom nehezen alakul ki odafigyelés, empátia és elfogadás nélkül. Így nagyon fontos ezekre mind rátekintenünk. A kommunikáció szintúgy elengedhetetlen eleme a bizalomnak. Beszéljünk, beszéltessünk és hallgassunk. Tényleg érzékenyen és értő figyelemmel forduljunk a másik felé. Amennyiben tisztában vagyunk vele, hogy a hozzánk közel álló személy traumatizált és bizalmi problémái vannak, legyünk türelmesek. Kellő odafigyeléssel és gyengédséggel megnyílik. Ezeken felül a tisztelet, egyenlő odafigyelés és a sérülékenységünk megmutatása is fontos eleme a bizalom kiépítésének. Amennyiben olyan alapjaiban rengett meg a bizalma a kedves olvasónak érdemes terápiás folyamatban is átdolgozni a gyökerét a nehézségnek.

A bizalomhoz az is hozzátartozik, hogy bízzunk meg önmagunkban, önazonosan cselekedjünk, húzzuk meg a határainkat. Merjük kinyilvánítani mire van szükségünk és figyeljünk oda a másikra is, hogy neki mire van szüksége. Fontos lehet teret adni, elmélkedni, nagyokat beszélgetni és közösen kialakítani a folyamatot, melyben visszanyerhetjük egymás bizalmát, miután az odaveszett. A bizalom nem csak a romantikus kapcsolatok alapja, hanem családi, baráti és akár munkahelyi kapcsolatoknak is. Amennyiben úgy érezzük lelkünk nincsen rendben, súlyos sebek és sérülések keletkeztek rajta, mindenképpen fordítsunk rá figyelmet és ne söpörjük a szőnyeg alá. Hosszútávon a bizalmi problémák ördögi körként újra megjelennek a kapcsolatokban és ami szép és jól működő, sajnos azt is tönkreteheti.

A bizalom kérdésköréhez az is fontos, hogy nyitott szemmel járjunk, érezzük ki az akiben meg lehet bízni, ez sokszor előzetes élettapasztalatok alapján nehéz lehet. Próbáljunk meg nyitottak maradni és nem előítéletesek lenni. Ezzel szemben vannak az automatikus védőmechanizmusok, melyek a múltbéli traumákra hasonlító helyzetekben egyből jeleznek, ekkor érdemes jobban odafigyelni, de fontos tudatosítani is, hogy miért reagálunk úgy egy adott helyzetben.

Összességében véve a bizalom nélkül nehezen működik a kapcsolat, leginkább nem is működik. Ahol nincs bizalom az őszinteség és szeretet is veszélybe kerül. Igyekezzünk gyengéden és kedvesen bánni egymással, hiszen mindannyian erre vágyunk!

forrás: https://www.psychologytoday.com/us/basics/trust#how-to-improve-and-repair-trust

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment