A magány egy alap emberi érzés, mely mindnyájunkban megjelenik időről-időre. Vannak akik gyakrabban érzik magukat magányosnak, vagy akár állandósult bennük ez az érzés. A magányra fontos felfigyelni, hiszen számos mentális nehézséghez vezethet, de akár fordítva a mentális zavar is lehet az okozója a magány érzésünknek. Amikor valaki depresszióban van, vagy komoly szorongásokat él át, nehezére eshet megnyílni másoknak és beszámolnia a nehézségeiről, mely ahhoz az érzéshez vezethet, hogy úgy érezzük egyszerűen nem értenek meg minket. A nehéz érzésekkel való egyedüli megküzdés pedig magányhoz vezet.

A magány egyénenként változik, mindenki más és máshogyan éli meg. Más érzéseket élhet meg egy gyermek, aki nem talál barátokat, mint valaki, aki most vesztette el a szerettét. Fontos a magánnyal kapcsolatban a megértés és támogatás kimutatása, hiszen ez egy nagyon nehéz érzés. Amikor magányosnak érezzük magunkat az társul az ürességgel, egyedülléttel, meg nem értettséggel és azzal az érzéssel, hogy nem vagyunk fontosak másoknak. A magányt nem csak akkor érezhetjük, amikor egyedül vagyunk, a társas kapcsolatokban is sokszor érezzük, mely még mélyebben érinthet bennünket. Azt érezhetjük valami nem stimmel velünk? Fontos ilyenkor a saját igényeinket és az életünket is átgondolni, hogy tényleg jó ember mellett vagyunk-e, nem mérgező-e számunkra a helyzet.

Számos másik tényező is befolyásolhatja, hogy miért érezzük magunkat magányosnak, de mint társas lényként való létezésünk okából érdemes átgondolnunk a közvetlen környezetünket, hiszen mindnyájunkban meg van az igény a kapcsolódásra és mély emberi kötelékek megélésére. A magányosság összefügghet a biztonságérzetünk hiányával is, melyet elsődlegesen önmagunkban tudunk kialakítani.

Sbarra (2015) szerint a magányhoz hozzájárulhatnak szituációs változók, mint a fizikai izoláció, az új városba való költözés és a válás. Összefügghet azzal is, ha valakinek alacsony az önértékelése, hiszen akkor értéktelennek érezzük magunkat, azt gondoljuk másnak nincsen szüksége ránk.

A magánynak számos negatív hatása lehet fizikai és lelki szinten is (Hämming, 2019):

– csökkent agyi funkciók
– alkoholizmus és droghasználat
– Alzheimer kór súlyosbodása
– szív- és érrendszeri megbetegedések és stroke
– csökkent emlékező és tanulási képesség
– depresszió és öngyilkossági gondolatok, késztetések
– növekedett stressz szint
– csökkent döntéshozatali képesség

A magány egy nagyon is jelenlévő és nehéz téma. Fontos, hogy odafigyeljünk egymásra és, ha úgy érezzük, valaki a környezetünkben ezeket az érzéseket éli át, fokozottan ügyeljünk rá.
Amennyiben Ön érzi magát magányosnak bátran keresse fel szakembereinket!

források:

https://www.verywellmind.com/loneliness-causes-effects-and-treatments-2795749

Hämmig, O. (2019). Health risks associated with social isolation in general and in young, middle and old age. PLoS One14(7), e0219663.

Sbarra, D. A., Hasselmo, K., & Bourassa, K. J. (2015). Divorce and health: Beyond individual differences. Current directions in psychological science24(2), 109-113.

kép forrása: Pexels

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment