Előző cikkünkben elkezdtük bemutatni az Eric Berne által megfogalmazott emberi játszmákat. Ma a Kapcsolati játszmák I. folytatásaként, hoznánk még néhány érdekes példát a különböző játszmáinkra.

A felelősség áthárító játék

Ilyenkor a saját felelősségét hárítja át az ember a kapcsolatban jelen lévő másik személyre. Mondjuk, a főnökünk demokratikusan a döntéshozás során megkérdezi a beosztottjait is a véleményükről, kéri a tanácsukat a döntéssel kapcsolatban. Abban az esetben, ha jól alakulnak a dolgok, akkor learatja a babért, ha pedig rosszul alakulnak, akkor van kikre mutogatnia a hibás döntés meghozásáért. A játék a családi környezetben is ugyanígy kialakulhat. Amikor az egyik fél intézi a háztartást és fizeti a számlákat, akkor az a fél, aki ebben nem vesz részt, elmenekülhet a felelősség elől, és, ha valami rosszul alakul, van kit hibáztatnia.

A kettős vak játszma

Ekkor a fő játékos egy olyan előnytelen helyzetbe hozza a másikat, amelyből nem tud jól kijönni. Mondjuk a főnököd egy teljesíthetetlen feladatot ad neked, vagy a feleség megkéri a férjét, hogy segítsen, habár később így is, úgy is hibáztatni fogja. A célja a játszmának az, hogy megmutassuk hol is van a helye a másik félnek a kapcsolatban, valamint kiprovokálhatunk vele egy veszekedést, melyet végül látszólag nem mi indítottunk.

„Mondd, hogy igazam van”

Tulajdonképpen egy konfliktus során kikérjük egy harmadik fél véleményét, hogy melyikünknek van igaza. Igazából ilyenkor nem a konfliktus megoldására törekszenek, hanem arra, hogy valamelyikük igazát megerősítsék. A testvérek elég gyakran játsszák ezt a játékot a szüleikkel, továbbá a különböző munkavállalók a saját csoportvezetőjükkel. Hacsaknem állítjuk le a játékot, igazából magától sosem fog  leállni.

A szirén

Általában ez a játszma a nők játéka különböző olyan helyzetekben, ahol flörtölnek. Bizonyos férfiak ezt a játszmát kifejezetten izgatónak és érdekesnek találják, ám tulajdonképpen az állandó bevonzása, majd elutasítása a férfiaknak rosszindulatúvá teszi összességében a játékot. Ebben a játszmában a „a nő elérhetetlen”. A legrosszabb variációja ennek a játéknak akár a bíróságon is kiköthet. Bizonyos helyzetekben kiprovokálhatja valaki akár bosszúból is a fizikai érintést, majd megvádolhatja a férfit azzal, hogy szexuálisan zaklatta.

A játszmák nem minden esetben tesznek rosszat a kapcsolatoknak, viszont bizonyos esetekben komoly sérelmeket és bántalmakat okozhatnak a másik félnek! Gyakoroljunk önismeretet a hasonló helyzetekben és vigyázzunk egymásra!

forrás: https://psychologia.co/relationship-games/

Berne, E. (1964). Games People Play. New York: Grove Press.

kép forrása: https://www.pexels.com/hu-hu/foto/piros-szeretet-sziv-jatek-220066/

Írta: Győrffy Villő

Add Your Comment