Gyermekek esetében a pszichológiai diagnosztika/terápia a következő lépésekből áll :

  1. Első interjú a szülővel, anamnézis felvétele:

Az első lépés, hogy találkozunk a szülővel/szülőkkel, és megismerjük a gyermek fejlődéstörténetét, illetve az aktuális kérdéskört, problémát. Egy pszichológiai probléma feltérképezéséhez és az ideális diagnosztikai és terápiás terv felállításához ugyanis szükségesek a gyermek egészségi/pszichológiai állapotára, fejlődésére vonatkozó alapvető információk.

  1. Diagnosztika

A sikeres terápia második lépése, hogy a szakember képet kap a gyermek pszichés állapotáról. A precíz diagnosztika érdekében a spontán játék megfigyelése mellett teszteket is alkalmazunk, amelyek két fő csoportra oszthatók: a képesség tesztek és a projektív tesztek csoportjára. Ezeket a következőkben soroljuk fel:

 

Projektív tesztek Képesség tesztek
Világjáték Mawgyi R
CAT Raven
Rajztesztek (család, fa, elvarázsolt család) Bender A
Bender B

 

  1. A pszichológiai probléma feltérképezése és a pszichológiai javaslat

A diagnosztika után következik a visszajelzés, tehát szülőkonzultáció keretében – az anamnézis és a diagnosztika alapján – az Ön rendelkezésére bocsátunk egy pszichológiai szakvéleményt a gyermekről, melyet írásban készítünk el. Kérdéseit bizalommal felteheti szakembereinknek. A kérdések megbeszélésén túl megbeszéljük továbbá a terápiás koncepciót (amennyiben terápia szükséges), illetve a további teendőket, javaslatainkat.